מהו פחד קהל?
פחד קהל הוא חרדה חברתית שיכולה להתבטא גם בפוביה
פחד קהל יכול להתעורר אצל כל אדם ממצבים שונים אך דומים יש כאלו שיכולים לחוש פחד קהל רק מהמחשבה שהם צריכים לדבר בסיטואציה מול מספר אנשים, זה יכול להיות אנשים שהם מכירים או אנשים חדשים, אחרים יחוו פחד קהל כאשר יחשבו על ראיון העבודה הבא, מפגש חברתי, מסיבה, אירוע משפחתי, ראיון לטלוויזיה, פרזנטציה, אודישן או כל אירוע בו האדם הוא מרכז העניינים.
“מה יחשבו עלי?”
הביטחון העצמי של האדם ניזון לא מעט מתגובות הסביבה, חיזוקים חיוביים מגבירים את הביטחון ואילו חיזוקים שליליים עלולים להרוס את הביטחון והדימוי העצמי, כך שטבעי יהיה כי כל אדם רוצה את אהבת הקהל.
עם זאת, מצב בו אנו שמים את עצמנו בקדמת הבמה באופן טבעי מאפשר לאחר לשפוט אותנו ומעורר מחשבות כגון: “מה יקרה אם אכשל?!” “מה יגידו ויחשבו עלי?” “ואם ישאלו אותי שאלה מתקילה?” הפחד שיחשבו שאנחנו לא מספיק אינטליגנטים, חכמים, ראויים, חדשניים או מקצועיים מעלה את סף הפחד והחרדה.
חשוב לזכור, אנחנו יכולים להיות מוכשרים ביותר אך רגע העמידה מול קהל יכול לנתק אותנו מהיכולות והכישרון הטבעי שלנו ולהשאיר אותנו ללא מילים, זה לא אומר שאנחנו לא טובים מספיק אלא שיש לנו טריגר ספציפי שכדאי לטפל בו ולהחזיר את היכולות והכוח לידיים שלנו.
4 סוגי התסמינים לפחד קהל
1. תסמינים קוגניטיביים:
מחשבות המעוררות את החרדה והפחד ומובילות להאצה של התסמינים הרגשיים, הפיזיולוגים וההתנהגותיים בניהם, מחשבות קטסטרופליות על הגרוע מכל שעומד להתרחש, מחשבה על תקלות שעלולות לקרות,גישה פרפקציוניסטית, מחשבות המפחיתות את הדימוי העצמי כגון “אני לא ראוי”, “אני לא מספיק טוב”, “מי אני שיקשיבו לי” וכדומה.
2. תסמינים רגשיים:
ככל שפחד הקהל דומיננטי ומוביל את בחירות האדם כך פחד זה משפיע על הדימוי והערך העצמי של האדם, אדם בעל ערך עצמי נמוך מרגיש מפוחד ועלול לחוש בקלות עלבון, חשש להיפגע שיכול להוביל לתחושת כעס וחוסר טעם להתמודד.
3. תסמינים פיזיולוגיים:
המערכת הפיזיולוגית שלנו מפרשת סימנים של חרדה כסכנה והיא מתחילה לפעול וגורמת לתסמינים גופניים הכוללים:
* דפיקות לב מואצות
* הזעה
* הסמקה
* רעידות בקול, גמגום
* קוצר נשימה
* כאבים או דקירות בחזה
* תחושת בחילה או כאבי בטן
* תחושת חוסר יציבות ורעד ברגליים
* סחרחורת
* תחושה של ניתוק מהמציאות
* פחד מאובדן שליטה
4. תסמינים התנהגותיים:
אדם בעל פחד קהל עלול להימנע מלהיחשף או להגיע למצבים בהם הוא המוקד ולהתאכזב מכושר הביטוי והיכולת לתקשר ולהביע את עצמו באופן טבעי ואידאלי.
איך מטפלים בפחד קהל?
בתהליך NLP ניתן לעבוד על שלושת הרבדים אשר באים לידי ביטוי בפחד מסוג זה.
1. מודעות קוגניטיבית
ברובד נדייק את המטרה, ניצור את התסריט האידאלי של התוצאה הרצויה ברמת השפה ובחיבור לכל החושים, בנוסף, נעשה עבודה על דימוי עצמי ואמונה עצמית, שינוי אמונות מגבילות שהושרשו בעבר וניקוי חוויות אשר מנעו את ההצלחה הזו עד היום.
2. מודעות פיזיולוגית ורגשית
כאשר יש לנו את התמונה האידאלית של התוצאה הרצויה נוכל לעשות תרגול רמת תת המודע שיאפשר לנו לחוות את כל העוצמות והיכולות שלנו כאילו ברגע האמת, חוויה זו מעבירה למוח מסר כי הגוף יודע איך זה מרגיש להצליח בסיטואציה הדרושה. זה עובד בדיוק כמו התסריטים הגרועים שאנחנו מסריטים בראש או כמו להתעורר מחלום שמרגיש ממש אמיתי. כך המוח שלנו עובד, דמיון יוצר מציאות מוחשית. בנוסף בשלב זה נעשה גם עבודה על שינוי רגשות, נלמד איך להפחית פחדים, חששות וחרדות דרך טכניקות פרקטיות הלכה למעשה.
3. מודעות לפעולות והרגלי ההתנהגות
עבודה ברמת ההתנהגות מבוססת על שתי הרמות הראשונות, לאחר שיש לנו חשיבה מקדמת, אמונה ויכולת ניווט לאיזון רגשות, נוכל לעבור לרמת ההתנהגות ליצירת הרגלים חדשים ומקדמים את התוצאה הרצויה.
בהצלחה, מיטל
תגובה אחת
Your place is valueble for me. Thanks!…